Евелин Банев-Брендо не иска да бъде екстрадиран в Румъния
Евелин Банев-Брендо не иска да бъде екстрадиран в Румъния / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският апелативен съд ще гледа днес жалбата на обявения от МВР за „кокаинов крал” Евелин Банев-Брендо срещу решението да бъде екстрадиран в Румъния.

Преди две седмици магистратите постановиха, че Банев трябва да бъде изпратен в Букурещ, където срещу него се води дело за създаване на организирана престъпна група, която се занимавала с международен трафик на дрога. Съдът го предаде, при условие, че той ще бъде връщан в България, когато се разглеждат делата му у нас, съобщи БГНЕС.

За първи път съдът в Румъния поиска Брендо в началото на миналата година, но през юни градските магистрати отказаха да го изпратят там и прекратиха делото. Причината бе, че тамошните власти с месеци бавеха документи и не даваха категорични уверения, че ще върнат Банев в България.

През юли, 2013 г., Евелин Банев-Брендо беше осъден и на 20 години затвор от италиански съд. Миланският съд реши соченият за „кокаинов крал” на Европа да остане зад решетките по обвинение за организиране и участие в международен канал за трафик на дрога от Латинска Америка към Стария континент.