Премиерът на България Бойко Борисов и неговият испански колега Мариано Рахой
Премиерът на България Бойко Борисов и неговият испански колега Мариано Рахой / БГНЕС
Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде висока оценка на българското председателство на Съвета на ЕС. Той заяви на пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов, че без никакво съмнение българското председателство е едно от най-успешните, а темите в европейския дневен ред са от огромно значение за бъдещето на Европа.

Испанският премиер: Няма да сложа подписа си в един документ с този на Хашим Тачи

Премиерът на България Бойко Борисов и неговият испански колега Мариано Рахой
БГНЕС

Премиерът на Испания даде положителна оценка и за начина, по който в рамките на нашето председателство се засягат много важни въпроси за всички европейски граждани, сред които и тези, свързани с Брекзит, бъдещето на Европа. Премиерът на Испания заяви, че са на едно мнение с българския министър-председател, че сме в ключов момент и допълни, че и двамата са убедени, че проектите, които сега се осъществяват, ще бъдат от голямо значение за европейските граждани.
 
„Убедени сме, че само заедно ще можем да се справим с предизвикателството на нашето време и да дадем отговор на притесненията на европейските граждани“, каза Рахой. Сред тях той открои следващата финансова рамка, по която преговорите, по думите на испанския премиер, са много сложни, защото Общността трябва да се справи с първата финансова рамка след Брекзит.

Премиерът на България Бойко Борисов и неговият испански колега Мариано Рахой
БГНЕС

Премиерът на Испания декларира подкрепа на българския министър-председател по отношение на кохезионната политика, която по думите му трябва да продължава да е основен стълб в европейската интеграция. Други важни според испанския премиер политики са тези, свързани дигиталните технологии, околната среда и миграционната криза.
 
По време на разговорите с българския премиер испанския министър-председател отбеляза, че е било отчетено "чудесното състояние" на двустранните взаимоотношения.
 
Хилядите българи, които живеят в Испания, са прекрасен пример за интеграция в нашето общество“, каза испанския премиер. Той изтъкна и добрите двустранни търговски отношения, като посочи, че Испания е на 8 място в тези взаимоотношение с тенденция за ръст на износа и вноса.

Испанският премиер Мариано Рахой
БГНЕС

Двамата премиери обсъдиха също полицейското и съдебното сътрудничество между двете страни и предизвикателствата на международната политика.
 
„Притеснява ни нестабилността в Близкия Изток и оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, което не е добър знак“, коментира премиерът на Испания и добави, че ЕС иска да играе конструктивна роля в това отношение.

Премиерът на България Бойко Борисов и неговият испански колега Мариано Рахой
БГНЕС

Двамата премиери за засегнали в разговорите и Украйна, каза Рахой и заяви, че Испания подкрепя суверенитета на тази държава.
 
Във връзка с евродирективата за международните превози премиерът на Испания каза, че това е важен въпрос и изтъкна, че темата е била обсъдена с Борисов. По думите му по темата трябва да се вземат разумни решения.

Премиерът на България Бойко Борисов
БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов припомни, че приятелството с Мариано Рахой датира още от времето, когато е бил вътрешен министър. Той посочи това, защото България има перфектно полицейско сътрудничество с Испания. Борисов благодари на испанския премиер, че оценява по достойнство Българското председателство на ЕС.
 
Министър-председателят изтъкна, че темата за ядреното споразумение с Иран ще бъде повдигната утре на Съвета по транспорт.
 
Бойко Борисов добави, че информирал Рахой, че транспортните фирми и работници трябва да бъдат разглеждани с еднакъв аршин - по отношение на 8-часовата почивка и застраховките на товарите.

Премиерът на България Бойко Борисов и неговият испански колега Мариано Рахой
БГНЕС

Българският премиер допълни, че е най-много притеснен за това, че се задължават българските шофьори да се връщат в страната на всеки 3 седмици, което, по думите му, ще убие този бранш, защото страната ни е много отдалечена от Великобритания, Холандия или Германия. Той се надява този проблем да бъде разрешен. Затова той е подготвил текстове, които ще бъдат разгледани на утрешната среща на Съвета по транспорта, за да се намери разумният компромис за нашите превозвачи.
 
Борисов каза, че е запознал Рахой какво се прави по въпросите със Западните Балкани и „основната цел, която е поставена - Балканите да се превърнат в една строителна площадка", за да може този регион да стане добро място за живот, туризъм и бизнес.“
 
Коридорите 4, 8 и 10 са приоритет, както и ж.п. коридорите, пристанищата и изграждането на дигиталната инфраструктура“, допълни премиерът. Той се надява, че включително и Испания, която не признава Косово, ще подкрепи тези усилия, защото това ще е добре за цяла Европа.

Премиерът на България Бойко Борисов и неговият испански колега Мариано Рахой
БГНЕС

Решението Испания да не присъства на срещата на лидерите на Западните Балкани с Европейския съюз, която ще се състои на 17 май в София, е било най-съгласуваното от няколко години. Това обясни министър-председателят на Испания Мариано Рахой в отговор на журналистически въпрос. По думите му Испания подкрепя всички мерки, които допринасят за развитието и стабилността на Западните Балкани. Той изтъкна, че финалната декларация, която ще бъде приета на тази среща, ще бъде неутрална по въпросите, които безпокоят Испания и затова той благодари за усилията на българския премиер, защото по този начин дава възможност да получи подкрепа от страна на Испания.
 
Мариано Рахой допълни, че страната му винаги е поддържала конструктивна позиция по отношение на този регион. Той изтъкна, че страната му високо цени усилията и усърдието, с което работи Бойко Борисов по всички тези въпроси. Според него всичко това ще допринесе за подобряването на условията на живот в региона и българският премиер може да разчита на помощта на Испания.
 
Премиерът Борисов подчерта, че решението да не присъства Испания на срещата между лидерите на Западните Балкани и ЕС е решение на испанското правителство и той го уважава. Той подчерта, че единствената цел е да се постигне траен мир и подобряването на живота на Балканите. Борисов изтъкна, че самото посещение на испанския премиер именно преди тази среща е добър знак.

Премиерът на България Бойко Борисов и неговият испански колега Мариано Рахой
БГНЕС

Българският премиер посочи още, че много българи живеят в Испания, както и много испански фирми работят със страната ни. Той подчерта, че проблеми в двустранните отношения с Испания няма, защото испанското правителство и нашите консули полагат усилия да бъдат разрешавани изникналите проблеми.
 
Борисов бе категоричен, че България върви уверено по пътя към приемането в Шенген и Еврозоната, защото страната ни изпълнява критериите.
 
Борисов се надява да бъдат разрешени проблемите с Украйна, както и с Русия, защото страната ни има добър стокооборот с тази страна.

Премиерът на България Бойко Борисов и неговият испански колега Мариано Рахой
БГНЕС

По повод десетките жертви при сблъсъци в Газа, заради откриването на американско посолство в Ерусалим, премиерът на Испания заяви, че е разтревожен и обезпокоен. Мисля, че трябва да се потърси пропорционалност и сдържаност, и се надявам тези неща никога да не се повтарят, защото говорим за най-важното право на хората - това на живот, коментира испанският премиер.
 
Не може да загинат над 50 човека и да кажем, че това е най-хубавият ден, заяви българският премиер и допълни: "всички сме живи същества и имаме право на живот".
 
Той напомни, че България води балансирана политика, както и това, че страната ни е спасила над 50 000 български евреи от нацизма и отбеляза, че България е в добри отношение и с Палестина. Това, което става в Близкия Изток, прегрупирането на сили, спирането на ядрената програма - Иран, Сирия, Ирак, Либия, Йемен, Афганистан - всичко идва после на нашите граници, и всичко идва после в Европа като проблеми, каза Борисов.

Премиерът на България Бойко Борисов и неговият испански колега Мариано Рахой
БГНЕС

БТА