Ще има възможност да си избираме ваксина при налични количества
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на „Информационно обслужване“ представиха електронния регистър за ваксинация, чрез който всеки гражданин може да избира кога да се ваксинира.

За подобна система здравният министър съобщи още през януари.
 

електронен регистър ваксинация
Снимка: Георги Димитров


В четири стъпки всеки гражданин може да си запази час за поставяне на ваксина срещу коронавирус във всички имунизационни центрове от заповедта на здравния министър.

Платформата ще бъде активна днес от 17 часа и ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март.

Първо се попълват личните данни на гражданина – по личната карта. Посочва се електронна поща или телефонен номер, на които се получава съответно имейл или смс-а при запазването. 24 часа преди запазения час системата ще изпрати и напомняне за ваксинацията. Ако се допусне грешка, системата проверява автоматично за тях.
 

Костадин Ангелов
Снимка: Георги Димитров



Втората стъпка е да посочим предпочитана ваксина. Когато се отиде на място обаче, в зависимост от наличностите и препоръките на лекаря, който поставя ваксината, може да се сложи и друга.

След това се избира населеното място, в което искаме да се имунизираме, както и в кой център искаме да го направим. Има и географска карта, от която също може да се избира.

Последната стъпка е изборът на час. Те са на всеки 10 минути. Всеки час се изразява в проценти, тъй като центровете разполагат с различен брой столове. Така, ако те са 4, при всеки избран час процентът намалява с 25%.