Етичната комисия на ВСС: Няма данни за нарушение от съдия Веселина Тенева
Етичната комисия на ВСС: Няма данни за нарушение от съдия Веселина Тенева / снимка: БГНЕС
Етичната комисия на ВСС: Няма данни за нарушение от съдия Веселина Тенева
69244
Етичната комисия на ВСС: Няма данни за нарушение от съдия Веселина Тенева
  • Етичната комисия на ВСС: Няма данни за нарушение от съдия Веселина Тенева

Единственият номиниран за нов главен съдебен инспектор Веселина Тенева не е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Това заключи Етичната комисия към Висшия съдебен съвет след като изслуша Тенева. Пред комисията тя е представила документи за сделки с 4 имота, които според членовете касаят лични имуществени отношения.

Изслушването се случи, след като сайтът „Биволъ" публикува информацията, че съпругът на Тенева Георги Георгиев е участвал в заменки на апартаменти, принадлежащи на дружеството „Софийски имоти", станало известно с многобройните гледани в съда дела срещу негови бивши директори.

Срещата с Етичната комисия е станало лично по настояване на Тенева, която обаче отказа коментар какво точно се е случило на изслушването. Междувременно в подкрепа на Тенева се изказа депутатът от БСП Мая Манолова, която е и един от вносителите на кандидатурата й: „Това е юрист с безупречна професионална квалификация, безупречно почтен и до този момент не съм чула някой магистрат да се осъмни в нейните професионални и човешки качества".

В края на миналата година Тенева, която е съдия във Върховния административен съд, беше единствената номинирана за главен съдебен инспектор. Мандатът на предишния титуляр Ана Караиванова изтече още в началото на 2013 г., но тя подаде оставка едва през октомври.