Етем увеличила заплатите на спасителите 2,5 пъти
Етем увеличила заплатите на спасителите 2,5 пъти / netinfo

За последните две години възнагражденията на членовете на аварийно-спасителните отряди към Министерството на извънредните ситуации са увеличени близо два пъти и половина. Това съобщи в Разград вицепремиерът и министър на МИС Емел Етем. Тя коментира, че изграждането на подобни отряди се е забавило, тъй като трудно се намират помещения. Разград е сред последните четири областни центъра в страната, в които се създават подобни отряди.

Първият тест за бъдещите спасители е влизане в морга и докосване на труп, обясни министърът на извънредните ситуации Емел Етем. Психо-тест, изпит за физическа подготовка и тест за интелигентност са другите задачи пред кандидат-спасителите. Изискване за образование няма, защото няма такава специалност в България нито в средните, нито във висшите учебни заведения, обученията се провеждат в Център за обучение към МИС в Монтана, обясни Етем.

Тя припомни, че в началото на мандата й заплатите на спасителите са били 250 лв., сега стартират от 600 лв. Предвидени са и добавки за храна и нощен труд. Професията е привлекателна, на последните конкурси за спасители за отрядите в Русе и Търговище за 11 места се явиха 53 кандидати, каза директорът на „Гражданска защита” - Русе, Стефан Бурджиев.