Етем се запозна с начина на работа на спешния център във Виена
Етем се запозна с начина на работа на спешния център във Виена / cнимкa: Sofia Photo Agency

Вицепремиерът Емел Етем изрази надежда, че през есента ще започне тестването на шестте центъра за спешни повиквания в България. Министър Етем, която е на посещение в Австрия, се запозна с начина на работа на спешния център, който обслужва и Виена.

Вицепремиерът припомни, че у нас трябва да бъдат изградени шест центъра, които да приемат спешните повиквания в цялата страна. Между 12000 и 18000 обаждания на ден се получават в центъра за спешни повиквания, който обслужва Виена. Средно за година позвъняванията достигат около 3 млн.

Центърът за спешни повиквания се намира на няколко десетки километра от австрийската столица. В страната работят още шест подобни, които са на средно отстояние по около 200 км един от друг. До минута и половина след получаването на сигнала екипът трябва да е потеглил към този, който се е обадил. Съвременната система дори може да локализира местоположението на всеки позвънил от летището.

Девет вертолета са на разположение на центъра, ако се наложи тяхното използване. Не повече от две-три са шегите по телефона на седмица, защото разходите по всяко злоумишлено обаждане, се поемат от виновника. Годишната поддръжка на центъра струва около 4 млн. евро.