ЕС очаквал да продължаваме в същия дух с реформите
ЕС очаквал да продължаваме в същия дух с реформите / netinfo

Европейският съюз очаква от България механизъм, който да гарантира, че реформите, особено в системата на правосъдието, ще продължат по същия начин, както досега. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин след края на сутрешното заседание на неофициалната среща на външните министри на Еворпейския съюз във Финландия.

По време на двустранните срещи на министър Калфин е станало ясно, че докладът на Европейската комисия, който ще бъде публикуван на 26 септември, се очаква с огромен интерес от страните членки. "Това, което се случва в момента в България, трябва да продължи и затова се изисква от страната ни да предложи механизми, които да гарантират този процес. Засега не е ясно какви точно механизми трябва да бъдат създадени, за да го гарантират" - посочи още Калфин.

Oсновната тема на разговорите на външните министри на срещата в Лаапперанта беше ядрената програма на Иран. Върховният представител на Съюза по външната политика и сигурността Хавиер Солана е получил мандат от външните министри на 25-те да разговаря с Иран, и по-специално с главния преговарящ по ядрената програма на Техеран Али Лариджани. От своя страна Солана заяви, че няма да бъдат поставяни конкретни въпроси, а ще се води диалог с Иран. Освен това информацията, че има краен срок за протичане на преговорите, бе опровергана от Хавиер Солана.

Другата тема, която се обсъжда във Финландия, са отношенията на Европейския съюз с Русия предвид изтичащото в края на следващата година споразумение. Отношенията ЕС-Русия ще бъдат анализирани много внимателно, преди това споразумение да бъде продължено. /БГНЕС/