Епидемиолози просвещават за хепатита в джамия
Епидемиолози просвещават за хепатита в джамия / netinfo

Все още не е настъпил пикът в разпространението на хепатит А в две от ромските махали на Пловдив, предупреди директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян. Тя обоснова прогнозата с непрекъснато растящия брой на приетите в болница заразени, 95 от които са деца. Епидемиолозите са се договорили с мюсюлмански духовници за изнасянето на здравна беседа за предпазването от хепатит в джамията в Столипиново.

134 са вече заболелите в гетото. Тече издирването и изследването на място с мобилна лаборатория на неосигурените контактни лица. Съвместно с неправителствената организация “Рома” продължава и дезинфекцията на засегнатите жилища, успоредно се раздават листовки с информация за заболяването и начините за предпазване, както и таблетки за дезинфекция, които ромите сами трябва разтварят за обработка на посудата.

Упражнява се строг контрол по водоснабдяването и сметоизвозването в квартала. Запечатани от РИОКОЗ са 5 нелегални хранителни обекта в “Столипиново”. На част от проверените след началото на епидемията 16 заведения и магазини са издадени предписания за нарушаване на хигиенните норми

21 са случаите на Хепатит “А” в район “Северен”, където за събирането на кръвните проби от контактните лица работи “Здравен ромски център”.

На базата на данните за процента на заболеваемост през следващата седмица ще заседава Областната комисия за бедствия и аварии, на която представители на РИОКОЗ, ДВСК, ВиК и РЦЗ ще отчетат свършеното до момента и ще набележат нови съвместни мерки за преодоляването на ситуацията.