Европейският парламент ще гласува на пленарно заседание в Страсбург номинацията на Илиана Иванова за еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

Миналата седмица Иванова беше изслушана от ресорните комисии  по промишленост, изследвания и енергетика и по култура в Европейския парламент. След като получи одобрението на нейните членове, на следващия ден председателският съвет, в който влизат ръководителят на Европарламента Роберта Мецола и лидерите на политическите групи, обяви, че поставя кандидатурата й на окончателно гласуване от всички евродепутати.

Изненади не се очакват, така че Иванова вероятно ще получи одобрението и на пленарната сесия днес.

Иванова пред ЕП: Ще работя за стабилен бюджет, всяко вложено евро трябва да носи ползи

В изявлението си пред двете комисии миналата седмица тя заяви, че пейзажът на изследванията и иновациите в ЕС остава фрагментиран, инвестициите в него са под целта от 3 на сто от БВП и обеща, че ако бъде назначена на поста, ще направи всичко по силите си, за да помогне тя да бъде постигната.

Иванова ще наследи на поста Мария Габриел, която в момента е вицепремиер и министър на външните работи. Мандатът на тази Комисия изтича догодина. 
БНР