ЕНП сезира прокуратурата за злоупотреби във ДФ „Земеделие
ЕНП сезира прокуратурата за злоупотреби във ДФ „Земеделие / Sofia Photo Agency

Единна народна партия ще изпрати сигнал до прокуратурата заради съмнения за злоупотреби при сключването на няколко договора във Фонд „Земеделие”, с които са източени 4 милиона лева от фонда, обяви лидерът на партията и независим депутат Мария Капон.

 

По време на дебатите в сряда по искането на оставка на правителството тя обвини бившия изпълнителен директор на ДФ “Земеделие” Атанас Кънчев, че си е създал, организирана група във фонда и е източил тази сума. Тя посочи, че част от групата е бил и синът на депутата от ОДС Румен Ангелов, който работи във фонда.

 

Ето аргументите на Капон: „Компетентните органи трябва да се занимаят с цялата документация, препоръчвам да огледат не само по документите как е направен този „конкурс”, кои са били фирмите-участници, защото сред тях ще намерят фирми, които са с търговия на дребно, институти, които дори не са регистрирани някъде. Тоест смятаме, че разследването, което трябва да направи прокуратурата, трябва да е много по-голямо, разбира се и за това как са били поети протоколите, с които тогава заместникът и тези, които са отговаряли във времето (затова вчера ги нарекох малка организирана група), които реално са получавали документите, всички, които носят подписите във времето и реално да се знае, че няма каква да е обща, колективна безотговорност. Защото така се оказва”.

 

В отговор Ангелов се закани да съди Капон и я призова да си свали депутатския имунитет: „Ще каза защо. Тя вчера каза буквално следното, което е и при вас и на стенограма в Народното събрание: „Новоназначеният тогава Атанас Кънчев си създава малка организираната група в Държавен фонд „Земеделие”. За два месеца източва 4 млн. лева със свой административен секретар Асен Ангелов, син на депутата от опозицията Румен Ангелов”. Лъжа! Това е политическа атака за пореден път срещу мен”.

 

Пред Дарик още вчера Атанас Кънчев заяви, че е отвратен от подобен тип безпочвени обвинения.