Пътят на Левски към Лига Европа минава през седмо място в първенството, смята Емил Велев
Пътят на Левски към Лига Европа минава през седмо място в първенството, смята Емил Велев / БТА
Емил Велев - с прякори Джеймс или Кокала, е една от легендите на Левски и три пъти  шампион на България със "синия" екип. Той е последният треньор, извел тима от "Герена" до шампионска титла - през 2009 г. Бил е още наставник на Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково. По традиция той коментира за Gong.bg кръговете от efbet Лига. Ето анализа му за изминалия 17-ти кръг, с който се поднови първенството след зимната пауза.

Левски София – Монтана 2:0

Първият кръг от втория полусезон предложи интересни мачове и това подсказва, че ни чака интригуваща футболна пролет. Победата на Левски срещу Монтана беше рутинна. Получи се приличен мач, макар и не на високо ниво. В представянето на Левски видях лек ентусиазъм - имаше желание, настроение и хубави изпълнения като гола на Здравко Димитров. Заслуга за него имат Райнов и Робърта, които бяха най-добрите на терена.
 

Пътят на Левски към Лига Европа минава през седмо място в първенството, смята Емил Велев
БТА

Не само заради капитанската лента, но Мартин се показа като лидер на терена. Принос за попадението имаше и Божинов, тъй като беше отбелязано с неговите обувки. Прехвърлил е голаджийските си умения и на бутонките си. Чудя се защо за Валери няма повече минути на терена, сигурен съм, че може да помогне на Левски, но явно треньорът няма моите виждания.

Сега взеха нов нападател - Билал Бари от Монтана. Нямам кой знае какви впечатления от него, но в този мач определено не ме грабна и не смятам, че може да е конкуренция на Робърта. 

Видя се и промяната в тактическата постройка - с четирима в защита, което на мен ми харесва. Новото попълнение Ребин Сулака се представи солидно, очаквам скоро до него в отбрана да застане и друг от привлечените през зимата - Начо Монсалве. За вратаря Микулич нищо не мога да кажа, защото пред него нямаше ситуации в мача с Монтана. Но ми е странно как Ники Михайлов, който е капитан на Левски, беше разжалван толкова бързо. При положение, че в много от срещите през есента беше сред най-добрите.

Целта пред Левски тази пролет трябва да е седмото място, което ще им осигури бараж с четвъртия за квота за Лига Европа. В един мач съм сигурен, че отборът ще спечели. За какво им е на "сините" да са пети или шести, като е ясно, че четвъртото място е равносилно на чудо. Пътят към Европа през Купата на България е по-труден и несигурен, затова отсега да се мисли за това седмо място като рационална цел. 

Славия – ЦСКА-София 0:1

Очаквана беше и победата на ЦСКА срещу Славия. Но този мач не трябваше да се играе. Пълни безхаберници са тези, които разрешиха срещата да се проведе - съдиите и делегатът. Защото в Наредбата на БФС е записано, че когато теренът е покрит със сняг, мачът се отлага с 24 часа.
 

Пътят на Левски към Лига Европа минава през седмо място в първенството, смята Емил Велев
БТА

Мачът Славия - ЦСКА-София не трябваше да се играе на снежния терен, категоричен е Емил Велев (снимка БТА)

През есента имахме подобен случай - двубоят в Търново между Етър и Царско село беше преместен за следващия ден. За това решение може да бъде критикуван реферът Никола Попов, но не и за действията си.

И се чудя какви претенции може да има Венци Стефанов, имам чувството, че е гледал друг мач. На него му е навик да критикува всички и всеки, но се излага с тези обиди. С нищо не ги е ощетил съдията, той ли е виновен, че играчите на Славия не могат да вкарат гол?! Снегът и лошият терен изравниха силите, но този път Али Соу вкара хубав гол на прощаване. Славия освободи много играчи през зимата, други сами си тръгнаха и оцеляването се очертава да е много трудно. 

Лудогорец – Етър 6:0

За Етър пък оставането в елита изглежда направо непосилно. Толкова слаб отбор отдавна не бях гледал - представиха се в Разград на нивото на тим от Трета лига. Без мотивация, без амбиция - и червеният картон дори не може да ги оправдае. Не знам какво и как са тренирали през зимата, но играта им беше направо отчайваща. Очаквах друго лице, но не го видях. Много трудно се излиза от последното място в класирането, а с всяка загуба, особено с 6 гола, става още по-тежко.

Лудогорец ми хареса, показа разнообразие в предни позиции. Играчите впечатлиха с мощ, бързина, техника. Още не бих се наел с категоричен отговор дали заслугата за това е на новия треньор Дамбраускас, защото противникът не оказа никаква съпротива. Промяната в мотивацията обаче е очевидна, отборът даде индикации, че може да си върне нивото отпреди 2-3 години. Имам предвид и стойностните контроли, които Лудогорец изигра в Турция.

ЦСКА 1948 – Царско село 2:1

Резонна бе и победата на ЦСКА 1948 срещу Царско село. Разликата между двата отбора не беше голяма, но беше достатъчна за трите точки на "червените". Реферът им даде една дузпа, но можеше и още два пъти да посочи бялата точка за игра с ръка на футболисти на Царско село. В Царско село може да се сърдят на Андерсон, който профука чисто положение при 1:0 за съперника.
 

Пътят на Левски към Лига Европа минава през седмо място в първенството, смята Емил Велев
БТА


ЦСКА 1948 тръгна с домакинска победа 2:1 над Царско село, воден от легендата на червените Любо Пенев (снимка БТА)

В  ЦСКА 1948 имат много бързи играчи като Русев, Топузов, Денислав Александров и дори Галин Иванов, въпреки че се води вече ветеран. Мартин Камбуров определено ще липсва, но смятам, че Димитър Митков ще го замести достойно. Има качества, гледал съм го

Ботев Пловдив – Арда Кърджали 0:2
 
Много неясна остава ситуацията в Ботев Пд въпреки големите промени през зимата. Нови треньори, нови футболисти, но срещу Арда не видях нищо ново. Освободиха се много играчи, а дошлите на тяхно място са  абсолютни анонимници във футбола за мен. Не искам да прибързвам със заключенията след първия мач, но без Тошко Неделев Ботев не е половин отбор, а 1/3 отбор.
 

В първия кръг на efbet Лига след зимната почивка имаше 3 победи на домакините и 3 на гостите
БТА

Арда Кърджали удари с 2:0 в Пловдив местния Ботев (снимка БТА)

Арда продължава с добрата игра от есента, а се вижда, че освен добър треньор Николай Киров явно има усет и за селекция. Новият нападател Жуниньо вкара два гола още в дебюта си, българите в състава пак показаха отлична игра. Тимът от Кърджали трудно ще изпусне мястото си в първата шестица.

Черно море – Локомотив Пловдив 0:0

В Черно море могат да съжаляват повече, че пропуснаха да вземат трите точки в домакинството на Локомотив Пд. Имаха положения за гол, особено ситуацията, която се откри пред Исмаил Иса. И варненци искат в топ 6, но като не могат да печелят такива мачове, ще им е доста трудно.
 

В първия кръг на efbet Лига след зимната почивка имаше 3 победи на домакините и 3 на гостите
БТА

Локомотив Пд се води от помощник-треньор и също не го чакат хубави дни. Отборът си играе по инерцията и начина от времето на Акрапович, Тунчев не е вкарал в него нищо ново.

Чудя се и как от БФС разрешават той да води Локомотив, след като няма необходимия Про лиценз. Бил се записал да учи, казват някои, но ще го вземе след няколко години. Един човек, ако започне да следва за лекар, веднага ли му дават да оперира или го чакат 5-6 години да се дипломира?! Дано скоро се променят тези неща. 

Ботев Враца – Берое 1:2

Ботев Враца не заслужаваше да загуби от Берое, но когато на терена е Мартин Камбуров, логика няма. Домакините направиха куп пропуски и накрая бяха наказани с феноменален гол от ветерана. Хареса ми новият нападател на врачани - Дориан Бабунски, който показа доста интересни неща в атака, но Петър Атанасов и Даниел Генов трябва да започнат да вкарват - иначе усилията на отбора отиват на вятъра.

Не вярвам старозагорци да изпаднат от първата шестица, но ще са им нужни малко повече усилия, защото не всеки път Камбуров ще има ден.

Източник: Gong.bg