Емил Райнов: Времето за преговори за рамковия договор изтече
Емил Райнов: Времето за преговори за рамковия договор изтече / снимкa: Sofia Photo Agency
Времето за преговори по финансовата част на Националния рамков договор изтече, каза председателят на Управителния съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) д-р Емил Райнов. По закон договорът се подписва между Българския лекарски съюз (БЛС) и касата и определя обема медицински дейности и цените на клиничните пътеки, които се заплащат от касата.

Д-р Емил Райнов подчерта за пореден път, че за да се водят преговори с Българският лекарски съюз, те трябва да представят протокол със седем души, които ще участват в тях. От съсловната организация вчера пък увериха, че са изпратили документа преди два месеца. Споровете кой е упълномощен да преговаря от страна на касата и лекарския съюз продължават и вероятно и догодина медиците ще работят по правилата от 2006 г., когато за последно бе подписан договор. Във връзка с искането на лекарския съюз здравният министър Евгений Желев да стане гарант на преговорите, той заяви, че не се вижда в ролята на детска учителка.

Най-вероятно здравната каса няма да плаща за лечението на допълнителни диагнози за следващата година, защото, за да бъдат включени нови клинични пътеки, е необходима промяна в наредба на здравното министерство, обясни директорът на институцията д-р Румяна Тодорова. „Много се опасявам, че няма да стигне времето да се променят наредбите, след като се приеме закона за бюджета на касата”, каза тя.

От касата настояват парите за догодина да се увеличат с 500 млн. лв., а не с предвидените от финансовото министерство 300 млн. лв.