/ iStock/Getty Images
Ако изборите бяха днес ГЕРБ биха спечелили 26,6%, „Продължаваме промяната” ще получат 16,4%, ДПС – 12,8%.

Това показват данните от национално проучване, проведено от 30 януари до 4 февруари 2023 г., от „Екзакта Рисърч Груп” сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.На четвърто място е БСП с 12,0%, следвани от „Възраждане” с 10.0%, „Демократична България” със 7,3%, „Български възход” с 4,2%.

Екзакта
Екзакта

Под чертата остават „Има такъв народ” с 3,2%, ВМРО и НДСВ с 1,1%. Очаква се вотът „Не подкрепям никого” да обедини 3% от гласоподавателите.

Доверието на хората към повечето лидери на партии в парламента продължава да ерозира, отбелязват социолозите. За сметка на това, вътрешнопартийната подкрепа за тях става все по-твърда. В самия край на работата на 48-то Народно събрание, най-одобряваните лидери на парламентарни партии продължават да бъдат Бойко Борисов и Стефан Янев. Те получават по 24% одобрение, като неодобрението към Борисов остава значително по-високо от това към Янев. Висока е подкрепата за Бойко Борисов сред избирателите на ГЕРБ – одобряват го 94% от тях.
 

Екзакта
Екзакта

За последния месец продължава да намалява одобрението към работата на резидента Румен Радев. Въпреки това то остава по-висок дял от неодобрението му (48%:39%). Одобряват го болшинството избиратели на БСП, на БВ и на ИТН. Оценките за работата му, обаче, все повече са полюсни и политически обагрени.

За последния месец с 3% намалява одобрението към работата на новия/стар служебен премиер Гълъб Донев. Добри оценки за работата му дават една трета от българите, а малко над половината не го одобряват.

*От 30 януари до 4 февруари 2023 г., Екзакта Рисърч Груп проведе национално проучване като интервюира „лице в лице” 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Екзакта.
Екзакта