Екстрадират пловдивчанин, опитал да изнасили 18-годишно момиче в САЩ
Екстрадират пловдивчанин, опитал да изнасили 18-годишно момиче в САЩ / снимка: Дарик-Пловдив
Екстрадират пловдивчанин, опитал да изнасили 18-годишно момиче в САЩ
25781
Екстрадират пловдивчанин, опитал да изнасили 18-годишно момиче в САЩ
  • Екстрадират пловдивчанин, опитал да изнасили 18-годишно момиче в САЩ

Пловдивският окръжен съд реши 61-годишният Николай Проданов да бъде екстрадиран в САЩ. Той е обвинен в опит за сексуално насилие над умствено увредено 18-годишно момиче от град Ла Крос.

Срещу Проданов има издадена заповед за арест на 8-ми юли миналата година от Окръжния съд в Уисконсин. Престъплението е извършено на 21 септември 2006 г. в град Ла Крос. По информация на прокуратурата, Проданов не се е явил в съдебно заседание на 8 август 2009 г. в Окръжния съд на област Ла Крос, с което се е отклонил от започналото наказателно преследване.

Миналата седмица Пловдивският окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на мъжа. Освен повдигнатото му обвинение за опит за изнасилване, Проданов е обвинен и в това, че не е спазил заповедта на правораздавателните органи и е напуснал САЩ, връщайки се в България.

Относно първото обвинение адвокатът на обвиняемия Васил Иванов заяви, че Проданов не е познавал младото момиче, както и че не е знаел, че то е умствено изостанало, тъй като двамата си били разменили едва 2-3 изречения.

По думите на Иванов, обвиняемият е бил подведен от своите защитници там, които са му казали, че няма никаква пречка за връщането му в страната. Адвокатът заяви още, че няма достатъчно доказателства по делото, че не е предоставено нищо повече по преписката и поиска подзащитният му да не бъде екстрадиран, докато преписката не се допълни.

Николай Проданов и семейството му са заминали за САЩ със зелена карта.

Други новини от Пловдив