Експертиза от Острова може да промени обвиненията срещу Цветанов
Експертиза от Острова може да промени обвиненията срещу Цветанов / Sofia Photo Agency
Експертизата от Великобритания може да промени обвиненията срещу Цветанов
68572
Експертизата от Великобритания може да промени обвиненията срещу Цветанов
  • Експертизата от Великобритания може да промени обвиненията срещу Цветанов

Експертизата от Великобритания може да промени обвиненията срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по разследванията за незаконното подслушване в МВР. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Експертното заключение за така наречените „кечъри" все още се чака. Освен Цветанов по това дело обвиняеми са и бивши шефове на дирекцията за подслушването в МВР. Засега е ясно, че сред 875-те подслушвани номера няма такива на съдии и прокурори.

„Чака се само експертното заключение. То ще предопредели какво ще бъде естеството на обвиненията - такива, каквито са сега или някакви други. Правим всичко възможно, което е по силите ни, включително с разговори с британската страна, не само с официални молби за правна помощ, за изпълнение на тази молба. До момента изпълнение няма", добави Цацаров.

Помолен да коментира жалбата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов срещу прокуратурата, внесена в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, главният прокурор заяви: „Не искам да припомням мотивите на решението на Европейския съд за правата на човека по делото „Гуцанов" относно точната личност, която е нарушила презумпцията за невинност в конкретния случай със свои интервюта, за да не прозвучи като лична нападка. Всеки има право да заведе такава жалба, Цветан Цветанов също - той е гражданин на тази страна".

Главният прокурор каза още, че не смята да образува проверка за смъртта на митрополит Кирил заради твърденията, че той е бил убит, а не се е удавил.

„Нека поставим нещата така. Нека прокуратурата не се занимава с проблемите на светата църква като такива. От там насетне имаме един криминален случай. Не можем в този случай да работим със слухове, с това, че някой на някого нещо казал. С това, че някой казал, че друг бил заплашен или с интереси в църквата, за които имам определено мнение, но не е редно да ги коментирам. Фактите са тези, които Варненската окръжна прокуратура е установила на базата на заключението от аутопсията и те са, че се касае за удавяне. За какво да има нова проверка, но при тази експертиза, аз съм я чел, ако вие можете да обосновете друг извод", коментира Сотир Цацаров.