Не се очаква нова COVID вълна наесен, но се очаква висока заболеваемост от други респираторни вируси и инфекции. Това каза пред NOVA пулмологът и специалист по вътрешни болести д-р София Ангелова. 

От 1 април PCR тестовете сe прехвърлиха на пулмолозите. Ще се получи смесване на потоците с остри респираторни инфекции, предвижда специалистът. 

“Когато хората започват да боледуват, острите състояния трябва да бъдат пренасочени от личния лекар към специалиста, а ние сме малко. Считаме, че ще настане хаос през есента, когато дойде моментът на високата заболеваемост”, каза още д-р Ангелова.

По думите й в мометна в София има около 25 пулмолози, а в малките населени места има случаи, в които 1 пулмолог обслужва цял район. 

“Нашите кабинети са със запълнение графици за 2 седмици напред заради пост-COVID синдрома”, каза специалистът. 

Д-р Ангелова обясни, че симптомите на постковид синдрома оттичат, а след това се завръщат, затова е нужен преглед при специалист. 

“Да не се притесняват хората и да бъдат търпеливи към нас”, призова тя.

“Хубавото е, че тези симптоми изчезват с времето”, допълни д-р Ангелова и поясни, че движението и активният начин на живот помагат за по-бързото преодоляване на този синдром. 
nova.bg