Експерти: Трябва да има граждански натиск върху властта
Експерти: Трябва да има граждански натиск върху властта / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Добре е обществото да знае какво се случва по етажите на властта, така че изобилието от скандали не е лошо. България има проблем и той се усеща от всички граждани. Това каза пред бТВ социологът Цветозар Томов в разговор с политолога Огнян Минчев за годината на скандалите.

Според Томов, икономиката ни се криминализира и за това няма друго възможно обяснение за намаляване на приходите от ДДС и акцизи, освен това, че парите потъват в сивия сектор. Томов заяви, че нашата държава трябва да бъде подложена на засилен граждански натиск. „Единственият път е този. Изразява се в работата на медиите, в способността ни да се движим в публичното пространство като свободни хора. На България е нужна манталитетна промяна на политическия елит. Хората избраха сегашната власт, за да изразят неприемането на политическите практики в последните 20 години”, подчерта Томов.

Според социолога, „ако искат позитивни оценки на гражданите за МВР, би трябвало Цветанов да съобщи имената на хората, които са източвали държавата”. „И бюджетът е скандален, и се прие по времето, когато се спореше дали бебето в Горна Оряховица е 600 или 700 грама. Това показва докъде може да стигне безотговорността на тези, които имат власт. От една страна лекари, които не са убедени, че са постъпили правилно, от друга страна полицаи, подслушващи разговори, които започват да действат силово и накрая възниква безсмислен грандиозен скандал”, коментира Томов.

Относно скандалите свързани с досиетата, Томов каза, че въпросът с досиетата може да се реши или чрез разкриването на всички досиета или чрез затварянето им. „По-добре да се разкрие всичко и то час по-скоро. Селективното вадене на досиета е средство за политически шантаж, който се ползва в България 20 години”, категоричен бе Томов. Според него, това правителство няма срещу себе си жива опозиция. „На президентските избори ще се оформят два типажа, които ще водят борба, единият ще бъде типажът на Бойко Борисов, от другата страна ще има негов антипод”, каза още Томов.

От своя страна политологът Огнян Минчев коментира, че скандалите са свидетелства за безправова държава. „Скандалите у нас свидетелстват за това, че правото трудно си пробива път. Похвално е, че премиерът се разделя с тези, за които има свидетелства, че се отклоняват от нормите на публичното поведение”, посочи Минчев. Според него, властите трябва да създадат законодателни и практически гаранции да не бъдат допускани такива неща, а не да бъдат санкционирани, когато вече са допуснати. „Лошо функционират институциите, в които вече е много трудно да се направи границата между легитимно и нелегитимно поведение. Някой си взел подарък картина, на някой му дали отстъпка за апартамент и т.н. Ние нямаме стандарти и критерии за публично поведение”, категоричен бе Минчев. Според него гражданският натиск е изключително необходим. "Гражданските права се защитават всеки ден в продължение на столетие, за да може да бъдат ефективни. Не може с подобни разпаднати олигархични структури на отделни фракции, биещи се за кокала, да произведеш държава. У нас няма общност от хора, която заслужава понятието политически елит”, категоричен бе Минчев. Той заяви, че другият аспект на проблема е, че производството на публични скандали е стратегия за отклоняване на вниманието на хората от съществените, важните неща в държавата.

„В България политическата система е представителна, тоест гражданите избират органите, упражняващи властта. Но липсва представителност, всяка една фракция гледа да излъже обществото като цяло, за да усвои част от обществения продукт. Това са тези, които връткат ДДС, тези, които са монополизирали енергетиката и ни лъжат всеки ден брутално за българския интерес в областта на енергетиката, тези, които имат контрабандни канали, всички, които са заели позиции на източване на държавата, това са хората, претендиращи да се занимават с бизнес, но те източват държавата”, категоричен бе Минчев.

Във връзка с досиетата, Минчев коментира, че те са важни, доколкото олигархичната и криминалната власт в България носи структурата си от бившата Държавна сигурност. Всяко разкриване на досиетата е от полза за обществото, допълни Минчев.