Експерти от ЕК оглеждат терени за завода за боклук
Експерти от ЕК оглеждат терени за завода за боклук / netinfo

Експертите от програмата на Европейската комисия “Джаспърс” оглеждат терени за изграждане на завод за преработка на отпадъци.

Експертите оглеждат терени в Кремиковци, Суходол, Пловдивското село Цалапица и Своге. Огледите ще продължат още 5 дни, след това в рамките на три дни експертите на “Джаспърс” ще изготвят доклад. Въз основа на него кметът на София Бойко Борисов ще внесе специален доклад в Общинския съвет и в Министерския съвет. Кмета подчерта, че ще се съобрази напълно с оценката на европейските експерти. Зам. кметът по екология Милор Михайлов, който подаде оставката си придружава експертите.

В началото на заседанието на Столичния общински съвет председателят на общинските съветници от СДС Стефан Иванов прочете декларация, в която се изразява категоричното несъгласие на СДС с поисканата оставка на заместник-кмета на София Милор Михайлов. Според Борисов не би било коректно Михайлов да напусне в момента в който експертите на „Джаспърс” са тук и добави:

„Той ще си свърши работата, за която е призван. Освен това експертите в доклада си, който ще напишат ще стане ясно през тази една година ние направили ли сме всичко, което е било необходими. И на базата на този доклад ще стане ясно, какво е вършил господин Михайлов. Това ще даде до голяма степен отговор на моето решение”.

Борисов подчерта, че до момента общината не е постигнала съгласие с финансовото министерство държавата да поеме разходите за транспорт на отпадъците до Карлово и Пловдив. Столичният кмет изрази надежда, че все пак това може да излезе безплатно на общината, ако се ползват услугите на държавния монополист БДЖ.