Експерт: Защо човек, завършил печатарство, управлява завод за боеприпаси?
Експерт: Защо човек, завършил печатарство, управлява завод за боеприпаси? / снимка: БГНЕС

Човешка грешка е най-вероятната причина за взрива във военния завод „ТЕРЕМ" в Костенец. Това каза бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия: „Разбира се, става въпрос за човешка грешка. Винаги, когато има неконтролиран взрив, те са плод на човешка грешка. В случая тя е в това, че наблизо е имало чували или вместимости, в които е имало тетрил и други елементи, които са били толкова близо до мястото, където са се унищожавали други елементи от боеприпаси и в прехвръкнала е искра".

По негови думи два са важните въпроси в ситуацията - защо е допуснато те да бъдат в такава близост и защо е допуснато по този начин да се извършва цялото унищожаване на боеприпаси.

„Когато се работи с боеприпаси, винаги е възможно да се случи това. Това се случва и в най-добрите страни с много добри практики по съхранението на боеприпаси и извършването на утилизация", посочи още бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев и допълни, че най-важното е „тези процеси да се извършват грамотно и да се минимизират рисковете".

Според Тодор Воденов от КТ „Подкрепа" няма как да няма човешка грешка, когато „хората работят за под 500 лв. заплата, претоварени са с работа и технологичните изисквания към процесите се променят".

„Моите забележки са към ръководството на завода", заяви Валентин Радев и допълни, че има обвинения и към бившия военен министър Ангел Найденов заради смяната на директора на „ТЕРЕМ".

„Въпросът е по-скоро политически, защото това са политически назначения. Това не е първата бомба, която ще гръмне след управлението на това правителство. Директорът на завода в момента - Георги Иванов, е кандидат на БСП за кмет на Долна Баня през 2011 г. Той не е специалист, няма такова образование. Завършил е в Москва печатарство. Този човек ли ще управлява предприятие, което се занимава с утилизация на боеприпаси?", запита военният експерт.

Бившият директор на „ТЕРЕМ" - Марин Иванов, обясни, че никой не го бил извикал да му каже, че не е доволен от управлението му.

„Поде се една кампания, вероятно по политически причини, в холдинга „ТЕРЕМ". И понеже аз няколко пъти им напомних,че в заводите може да станат такива неща, но тук трябва да ръководи специалист", коментира Марин Иванов и допълни, че се съмнява на 100% в професионалните качества на сегашното управление.

На въпрос на Валентин Радев за кадровата политика на завода, кметът на Костенец обясни, че познава настоящия нов директор на „ТЕРЕМ" - Георги Иванов: „Познавам го като човек в добрия смисъл на думата. Специално качествата му като работник в „ТЕРЕМ"-Костенец не ги познавам добре. Знам, че е работил между 6 и 8 г. по-рано, след което е върнат за управител през настоящата година".

По думите на кмета Радостин Радев има криза за кадри:

„Голяма част от ръководния персонал в „ТЕРЕМ" е от военни служители, които са навършили пенсионна възраст, дори са пенсионирани и продължават да работят. Това, разбира се, не може да продължава дълго и трябва да се обмисли кадровата политика в тези заводи. Ако искаме качеството и сигурността на хората да бъде в техни ръце, трябва лека-полека да подмладяваме кадрите и да даваме повече шанс на младите хора за реализация".

10 души бяха ранени след мощен взрив, който разтърси военния завод в Костенец на 8 август. Взривът възникнал по време на обезвреждане на боеприпаси.

Източник: NovaNews.bg