Експерт за стрелбата в Лясковец: Защо не е преценена правилно степента на опасност
Експерт за стрелбата в Лясковец: Защо не е преценена правилно степента на опасност / снимка: DarikNews.bg
Експерт за стрелбата в Лясковец: Защо не е преценена правилно степента на опасност
71106
Експерт за стрелбата в Лясковец: Защо не е преценена правилно степента на опасност
  • Експерт за стрелбата в Лясковец: Защо не е преценена правилно степента на опасност

Отговорността по случая със загиналия полицай в Лясковец не свършва с това някой да си подаде оставката, каза в „Кой говори" Симана Златева, експерт по сигурност. От тук нататък трябва да се провери защо не е било отнето оръжието на психично болния стрелец Петко Савов, след като неговото разрешително е изтекло. Нарушаването на това правило показва, че системата не функционира, каза Златева.

Защо след като е изтекло разрешителното на Савов не са предприети мерки за отнемане на оръжието, попита специалистката, като подчерта, че в по този казус не е нужна експертиза, а законът е много ясен.

"Това очевидно показва системен проблем. Тоест от една страна имаме система за сигурност, която трябва да гарантира, че тези правила се спазват - за да имаш оръжие, трябва да направиш това и това; ако разрешителното изтече, оръжието се предава; ако не бъде предадено, следва да бъде иззето. Правилото не е спазено, а щом то не е спазено, значи системата не работи", каза Златова. В коментара си тя се върна на темата за отговорността: "Отговорността не свършва с това някой да си подаде оставката. Тя започва с това. Оттам нататък е важно да се провери защо не е било отнето оръжието, в колко още такива случаи това не се е случило, колко още такива хора има, колко още сигнали се подават, на които не се е реагирало или пък опасността временно е спаднала и сигналът се оставя ако там нещо се случи, да се предприеме нещо".

Златева попита защо не е преценена правилно степента на опасност, защото очевидно това се е случило, за да се стигне до стрелбата. Тя допълни, че въпросът е и как да се предотвратят подобни случаи в бъдеще.

Каква е диагнозата на обществото ни след случая в Лясковец и какво показа той за системата на сигурността и възможностите на държавата? Дебата по тези теми в предаването "Кой говори" с участието на Тодор Тодоров - криминален психолог, психиатъра Анета Аничкина и експерта по национална сигурност Симана Златева чуйте в radio.dariknews.bg