Проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на Катедрата "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в МУ-Пловдив даде специално интервю за „Неделята на NOVA”. Тя отговаря на въпроси, свързани с коронавируса. Според нея, за да се спасим от пандемията, най-важен е самоконтролът. 

Бедствена ли е ситуацията, в която се намира България и светът в момента?

Не мога да кажа, че сме в бедствена ситуация. Ние сме в пандемична ситуация. Има разлика в дефинициите.

 Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Инфекциозните заболявания имат невероятна медицинска, социална и икономическа тежест, а пък при пандемия – всичко това е абсолютно подчертано. За мен всичко, което Националният щаб прави, наистина работи. Друг е въпросът дали мерките се спазват.

Във вашия дългогодишен опит виждали ли сте подобен мащаб на инфекция?

Такава епидемична, пандемична ситуация с толкова заболели и починали не съм виждала. 

Възможно ли е да изчезне COVID-1,9 или ще се случи, както при ХИВ вируса и ще продължи да съществува?

Не се наемам да кажа дали ще изчезне. 

Може ли да имаме адекватна ваксина срещу коронавирус, предвид на това, че може да има различни щамове, мутации?

Ние характеризираме ваксините с две неща. Първо, те трябва да бъдат имунологично ефективни. Това означава като имунизираш 100 души, 95 да изграждат имунитет. Второто нещо, което гоним, е епидемиологичната ефективност. Тя се изразява също с нещо трудно – как да накараме над 90-95 процента от населението да се ваксинира?

Повтаря ли коронавирусът?

Не знам дали е доказано. В Русе, доколкото разбрах има някакъв такъв случай. По света също има. Рано е още да се говори дали вирусът повтаря.

Ще издържи ли здравната ни система?

С всички тези усилия се надявам да издържи. Нещата, като че ли отиват към много сериозен момент, особено по отношение на медицинския персонал.

В тази сложна обстановка какъв е апелът Ви към българите?

Апелът ми е да слушаме експертите, да слушаме хората, които са учили за това цял живот. Когато се налага, трябва да спазваме тези ограничителни мерки.

Какъв може да бъде позитивният край на пандемията?  

На мен ми се иска в резултат на тези мерки, в резултат на това, че той не се изменя чак толкова, циркулацията му да се забави. И в някакъв момент съответно да постигнем едно оптимално положение.
nova.bg