Експерт: Очевидно е, че има външен натиск за посочването на Хизбула
Експерт: Очевидно е, че има външен натиск за посочването на Хизбула / снимка: Impact Press Group, архив

Очевидно е, че е имало външен натиск за обявяването на обосновано предположение за съпричастност на военното крило на Хизбула към атентата в Бургас на 18 юли миналата година. Това мнение изрази пред Дарик експертът по национална сигурност и преподавател в Нов български университет Николай Радулов.

Предположенията са хубаво нещо, но нямат нищо общо с доказателствата, каза още експертът. По думите му специалните ни служби, едва ли са достигнали по-далече в разследването в сравнение с първия момент, а вътрешният министър Цветан Цветанов сериозно е избързал да се изкаже по темата.

Вчера след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че родните спецслужби са направили обосновано предположение, че военното крило на Хизбула е съпричастно към атентата на летище „Сарафово" през лятото на миналата година.

„И днес не може да се говори за завършеност на разследването, то продължава. Всъщност министър Цветанов е в ситуацията на онази следователка, която се беше изказала, без да е завършено разследването. Той бил взел разрешение, разбира се, но това не променя по същество нещата, че ние бързаме да обявим кой е крайният извършител, подбудител или финансираща страна, без всъщност да знаем това", каза експертът.

Той е категоричен, че последствията ще са в дългосрочен план, тъй като ние ясно показваме, че поддържаме тезата и влизаме в обкръжението на Израел, който има проблеми в Близкия изток, а „ние няма какво да търсим" там.

На въпрос дали има заплаха за националната сигурност вътре в страната, експертът посочи: „Мисля, че на този етап няма особена опасност, няма казвам в тактически план скоро нещо да се случи от гледна точка на обявяването на Хизбула, защото Хизбула участва във властта в Ливан, тя ще направи всичко възможно да докаже, че няма нищо общо с терористичния акт и не очаквам от тази страна някаква реална заплаха. Но арабските държави, в които има организации, свързани с терористичната дейност, вероятно ще си сложат една голяма чавка срещу името на България за това, че сме в кръга на Израелската държава".

Има рискове за българската национална сигурност след изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов за съпричастност на военното крило на Хизбула към атентата в Бургас. Около това мнение се обединиха в предаването „Кой говори" по Дарик столичният общински съветник и бивш директор на националната служба за сигурност Атанас Атанасов и народният представител от Коалиция за България Ангел Найденов.

„Разбира се, че рисковете могат да бъдат оправдани и ние като държава, която сме партньор, трябва да поемаме рискове, но в случая сигурни ли сме, че сме поели риска, когато сме установили истината? Аз не съм сигурен", коментира Атанас Атанасов от ДСБ.

„Има завишен риск за българските граждани и за България и съответно повече опасности след изявлението, което направи вицепремиерът Цветанов", категоричен бе Ангел Найденов.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Румен Иванов изрази увереност, че рисковете са пресметнати.

В сайта Radio.DarikNews.bg можете да чуете интервюто с Николай Радулов и разговора на Нина Александрова с Румен Иванов, Ангел Найденов и Атанас Атанасов.