Самолетът на Ивайло Пенчев е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър, това коментира пред NOVA бившият главен инспектор за безопасността на полетите към Министерство на транспорта Ангел Борисов. Бизнесменът е настанен в "Пирогов" с множество наранявания, но е контактен и без опасност за живота.

"Причината за катастрофата ще бъде обявена, след като се прегледат документите на пилота и самолета, изправността му. Пенчев не е летял от зимата, съответно нито пилотът, нито самолетът са били във въздуха. Има съмнение за загуба на тренинг", заяви той.

Самолетът на бизнесмена Ивайло Пенчев падна

Борисов обясни, че тъй като Пенчев е и собственик, и пилот, той е длъжен сам да си направи техническите прегледи преди това. Отговорността за техническата и летателна изправност на самолета е на бизнесмена, категоричен е Борисов.

"Първичната информация, която се подава от пилота към "Пирогов", не съответства със реалната обстановка на пистата. Той съобщава към кулата, че има проблеми с двигателя. След което самолетът тръгва надолу и се удря в дървета. Това не е така, той прелита оградата и реално пада на пистата. Тук има налице загуба на памет, както и множество наранявания", обясни Борисов.

Ивайло Пенчев контактен и адекватен след самолетната катастрофа (ВИДЕО)

Според очевидци от земята, самолетът е имал проблеми още с излитането - той е имал сериозен гръбен вятър, който духа в опашката. При вятър отзад, той губи скорост от 30-40 км., може дори да не излети.

ези самолети са изключително чувствителни към метеорологични условия. Пенчев е допуснал компромиси, спокойно е можел да иде от другата страна на пистата. И най-добрите пилоти бързат и пренебрегват условията", каза още Борисов.
nova.bg