Експерт: Да не се изключва версията за тероризъм във влака
Експерт: Да не се изключва версията за тероризъм във влака / снимка: Вероника Христова

Не бива в никакъв случай да се изключва версията за терористичен акт във влака София - Кардам. Това каза в специално интервю за „Дарик кафе” специалистът по антитероризъм и бивш разузнавач Тодор Бояджиев.

В подкрепа на думите си той изтъкна съвпадението между датата на пожара и навечерието на националния празник. Според него следствието не бива да пренебрегва версията за предумисъл и наличие на запалителна течност във вагона.

Бояджиев бе категоричен, че вече са направени важните изводи, а именно - че БДЖ разполага със стар подвижен състав и че сигнализацията и комуникацията между екипите във влаковете не са на ниво.

Ето още какво каза експертът пред Ива Капкова:

Когато е използван експлозив, остават следи. Това, че пожарът всичко е изпепелил, не означава, че никаква следа не е останала. Един спектрален анализ, проверка на маса проби от мястото на този трагичен инцидент, може да покаже с голяма сигурност имало ли е тротил, пластичен експлозив или някакъв друг експлозив. Но това все още не може да докаже, че е нямало туба с бензин или нещо друго, което да е било катализатор на пожара.

В конкретния случай много трудно е да се каже, ако е терористичен акт, една версия, която определено според мен не може да се изключи, да се отговори на въпроса защо никой не се обяви. Със същото основание може да се зададе въпросът защо никой не се опита да си присвои актив за този терористичен акт.

***

При трагичния инцидент с влака София – Кардам в нощта на 28 срещу 29 февруари загинаха девет души. На 8 март в ефира на Дарик министърът на транспорта Петър Мутафчиев прогнозира, че е възможно до края на тази седмица да има резултати от разследването за инцидента.