„Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни подмине. Към момента случаите на COVID-19 у нас са малко и това дава глътка въздух на болниците, но трябва да мислим за онова, което се задава и да предприемем адекватни мерки”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова. По думите й, мерките в България трябва да се затегнат, тъй като новата вълна няма да пропусне страната ни. 

„Последната мутацията на COVID-19 формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентът на заболелите скочи. За месец от една трета болните във Великобритания се увеличиха на две трети”, посочи проф. Христова. „Две неща са важни за британския щам - има по-голям вирусен товар и засяга по-млади хора”, допълни тя.

“По-високият клас маски дават между 95 и 99% защита. Важно е да се знае, че те защитават максимално човека, който ги носи, но не и отсрещния. Тоест те не могат да спрат напълно отделяните аерозоли, защото на маските има клапа, която улеснява дишането”, поясни експертът. 

По думите й, именно защото клапата предпазва от вдишване на вируса, в редица държави с много случаи на COVID-19 носенето на по-висок клас маски е препоръчително.
nova.bg