/ iStock/Getty Images
Среднощен екшън в Смолян завърши с шестима младежи в ареста за хулиганство и неподчинение, както и с проверка за полицейско насилие.

"Полицията в Смолян започна две проверки - едната за хулиганство от страна на четирима младежи от града, втората срещу полицаи за превишаване на правата им", съобщи директорът на ОД МВР, старши комисар Николай Димов пред медиите. Повод стана оплакването на смолянския общински съветник от ГЕРБ Стоян Иванов.

Той оповести в социалната мрежа, че синът му бил бит от полицаи през нощта на 2 срещу 3 май и публикува снимки и видео в профила си. По думите му младите мъже се държали почтително с полицаите. Самите младежи, заснели видеото, показват, че вратата им е била разбита от полицаите.

"Проверки текат в двете посоки - за извършени престъпления от младежите, както за неправомерни действия на служители на МВР за прекормерна употреба на сила или други пропуски", коментира старши комисар Димов.



На 3 май през нощта около полунощ е получен сигнал на телефон 112 за крясъци и силна музика в частен дом. Униформените се отзовали по сигнал на 112 и заварили шестима пияни младежи. Сигналът е бил подаден от техен съсед, който е посочил, че е направил забележка на мъжете за шума, който вдигат. Той се оплакал на полицията, че след това е бил заплашен със саморазправа и нанасяне на побой, а по време на разправията помежду им е било счупено стъкло на прозорец.

Агресивното поведение на шестимата нарушители е наложило пристигането на втори екип от РУ-Смолян, съобщава пресцентърът на полицията в града. На адреса веднага пристига дежурният наряд от Районното управление. Двамата полицаи се натъкват на агресивно поведение от страна на младежи във видимо нетрезво състояние, които не се подчинили на полицаите, които повикали подкрепление. Младежите са на възраст между 22 и 30 години, а двама от тях нямали документи за самоличност.

Младежите са задържани и отведени в полицейското управление, където са им съставени 16 акта за административни нарушения, а материалите ще бъдат предадени на Районна прокуратура- Смолян. "Заведена е преписка за хулигански действия, в това число противозаконно възпрепятстване на органите на реда да си изпълнят правомощията", обясни шефът на полицията.

Началникът на Районното полицейско управление се е самосезирал и е започнал и проверка за дисциплинарно нарушение от страна на полицаите, които са били на мястото на инцидента.