Екоорганизации срещу площадката в Горни Богров
Екоорганизации срещу площадката в Горни Богров / netinfo

Върховният административен съд да спре пускането в експлоатация на площадката за временно съхранение на отпадъците край Горни Богров и да отмени решението на Министерството на околната среда и водите, според което за съображението не се изисква оценка на въздействието върху околната среда. Такава молба ще бъде внесена утре от името на екологични организации и инициативни комитети, съобщи Петър Пенчев, заместник-председател на Национално движение „Екогласност”.

Природозащитниците смятат, че складирането на бали край Горни Богров крие сериозни рискове, тъй като под площадката минава магистрален газопровод на „Булгаргаз” и движението на камиони върху него може да доведе до аварии.

Освен това, според представителите на инициативните комитети на жители от Мрамор, Мусачево, Горни Богров, както и експерти от Зелената партия и движенията „Екогласност” и „Нови Хан – европейско селище”, българското законодателство изисква ОВОС за площадките, които съхраняват бали повече от 1 година или на които се складират над 10 тона боклук дневно. До построяването на завод за третиране на отпадъците, което ще отнеме години, балите ще стоят на площадките, което означава, че те автоматично се превръщат в депа и за тях са изисква оценка на въздействието върху околната среда, категорични са еколозите.

В края на седмицата жителите на Горни Богров категорично се противопоставиха срещу складирането на бали в тяхното землище и дори заплашиха кметицата, че ще поискат нейното отстраняване. Преди дни заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска заяви, че площадката ще бъде отворена и в момента се изграждат необходимите временни съоръжения.