„Екогласност” иска в МС да се внесе план за управление на парк Странджа
„Екогласност” иска в МС да се внесе план за управление на парк Странджа / netinfo
Национално движение "Екогласност" настоява министърът на околната среда и водите да внесе в Министерския съвет План за управление на Природен парк "Странджа", заедно с цифровия модел на установените още от 30 май 2006 г. граници, с предложение МС спешно да го утвърди.

БГНЕС съобщава, че "Екогласност" настоява още Джевдет Чакъров незабавно да потърси най-строга отговорност от всички негови подчинени длъжностни лица, които поради некомпетентност или умишлено бездействие "нанасят непоправими вреди на българската природа и виновно доведоха до тежкото решение на Върховния административен съд за прогласяване нищожността на Заповедта на Министъра на околната среда от 1995 г. за Парк "Странджа".

Иска се още екоминисърът да внесе това решение на МС като доказателство при обжалването на Решението за "Странджа" пред петчленен състав на Върховния административен съд, както и да извърши отстраняване на грешките и несъответствията при отразяване на границите на всичките природни паркове на България. При отказ да изпълни искането за намеса, след законовия 14-дневен срок Национално движение "Екогласност" ще внесе жалба срещу екоминистъра в Съда и ще предложи на министър-председателят да поиска оставката му като министър.