/ Георги Димитров
Природозащитни организации, част от коалиция „За да остане природа в България“, призоваха президента Румен Радев да наложи частично вето на промените в Закона за горите, приети на второ четене от Народното събрание на 27 януари 2023 г. Те се събраха в сряда сутрин на флашмоб пред Президентството, където, с издигнати в ръката рисунки на дървета, направиха кратко представяне на последствията от изсичането на дървета от хората. Един от присъстващите беше представен като секач с резачка за дърва в ръката.

Екоактивисти флашмоб президенство
Георги Димитров

Останаха много притеснителни поправки, които позволяват на изпълнителната власт да извършва всякакви неоправдани сечи, каза за БТА Добромир Добринов, член на „WWF България“. По думите му се е дала свобода за лесно узаконяване на незаконни сечи.

Екоактивисти флашмоб президенство
Георги Димитров

Според коалицията „За да остане природа в България“ приетите изменения, свързани с въвеждане на “план-извлечение”, създават паралелен механизъм за изменение на горскостопанските планове, но без задължителното съобразяване с данните от инвентаризацията на горите и без обществени обсъждания. С посочените промени в закона се въвеждат нови понятия, като “принудителни сечи”, “насоки на стопанисване”, като не са дадени законови дефиниции на тези понятия и това оставя широка врата за свободни интерпретации от изпълнителната власт и заинтересовани лица, смятат природозащитниците.

Екоактивисти флашмоб президенство
Георги Димитров

Сред присъстващите на флашмоба беше и депутатът от „Продължаваме Промяната“ Александър Дунчев, който е внесъл искане за частично вето на приетите промени, което се подкрепя от коалиция „За да остане природа в България“.

Екоактивисти флашмоб президенство
Георги Димитров

„Това е вето за лицемерието на всички депутати, които гласуваха тези лобистки поправки“, заяви пред журналисти Александър Дунчев.

Екоактивисти флашмоб президенство
Георги Димитров

Миналата седмица парламентът прие на второ четене промените в Закона за горите. Окончателните текстове обединиха в себе си части от трите първоначално внесени законопроекта – на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, на Иван Иванов от „БСП за България“ и Иван Христанов от „Продължаваме Промяната“. 
Николета Василева/ БТА