Екатерина Михайлова: Институциите да подкрепят текстове от Закона за достъп до досиетата
Екатерина Михайлова: Институциите да подкрепят текстове от Закона за достъп до досиетата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Екатерина Михайлова: Институциите да подкрепят текстове от Закона за достъп до досиетата
50232
Екатерина Михайлова: Институциите да подкрепят текстове от Закона за достъп до досиетата
  • Екатерина Михайлова: Институциите да подкрепят текстове от Закона за достъп до досиетата

Конституционният съд да подкрепи разпоредбата от Закона за достъп до досиетата, която позволява огласяването на агенти с "картонче", призоваха от Синята коалиция.

В началото на месеца Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искане на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност на член 25, точка 3 от Закона за досиетата, като атакуваният текст дава възможност да се разкрият сътрудници на бившите комунистически служби, за които няма запазени за тях документи.

Според Екатерина Михайлова, ако този текст бъде отменен, няма да се разкрият имената на кредитните милионери, свързани с Държавна сигурност.

"В текста се казва, че подлежат на разсекретяване и лицата, за които има данни от ръководителите им в съответните служби, хората, които са ги разработвали, няма останал собственоръчен документ, но има картотеки, регистри, тогава биват осветявани и тези лица", каза Михайлова и допълни, че предстои разсекретяването на хора, които знаят какво се е случвало с финансите в страната - кредитни милионери, хора в банкови и финансови институции.

Екатерина Михайлова поясни, че се обръщат към парламента, президента, Министерски съвет, министъра на вътрешните работи, които са конституирани като страна по конституционното дело, да излязат с позиции пред Конституционния съд в защита на този текст.