ЕК не е взела решение дали да спира парите по ИСПА
ЕК не е взела решение дали да спира парите по ИСПА / снимкa: DarikNews

ЕК ще обяви окончателното си решение за евентуалното спиране на 652 000 евро по програма ИСПА, предложено от България, след като се запознае с предоставените документи по въпроса, каза пред Дарик говорителят на еврокомисаря по регионална политика Данута ХубнерДенис Абът.

Преди дни България настоя ЕК да спре повече от половин милион евро от финансирането на страната ни по програма ИСПА. Според вицепремиера Миглена Плугчиева, причина за това е фактът, че новосъздадената Национална агенция „Пътна инфраструктура” все още не работи достатъчно ефективно, което би довело да санкции за страната ни от Брюксел след 23 ноември, когато трябва да са готови трите одитни доклада по изпълнението на програмата. Ето какво още каза Денис Абът:

Реформата в Националната агенция „Пътна инфраструктура” е въпрос на решение на българските власти. Целта е да се засили системата за контрол най-вече по отношение на обществените поръчки и въпросите, свързани с конфликт на интереси и осчетоводяването в агенцията да бъде направено по-лесно. За подобни реформи е необходимо време, но се надяваме ситуацията скоро да бъде разрешена. Защото без добре функционираща пътна агенция, Комисията няма да има възможност да инвестира единия милиард евро, който е предназначен за пътния сектор.

Какъв мислите, че ще е ефектът върху програмата?

Представители на ЕК вече се срещнаха с представители на Националната агенция „Пътна инфраструктура” през миналата седмица. Мисля, че те разбраха причините за нашата загриженост. Трябва да имаме предвид, че разполагаме с още седем години за усвояването на фондовете, така че трябва да останем оптимисти.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.