ЕК не е давала зелена светлина за АЕЦ Белене
ЕК не е давала зелена светлина за АЕЦ Белене / netinfo

Мога да потвърдя, че Европейската комисия не е давала "зелена светлина" пред строителството на АЕЦ "Белене". Това заяви Феран Тараделас, говорител на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Той бе запитан може ли да потвърди появилите се в български медии съобщения, че Европейската комисия е одобрила договора между Националната електрическа компания (НЕК) и руската Атомстройекспорт за строежа на АЕЦ Белене.

Европейската комисия още не е взела такова решение. Процесът за вземането му отнема време. Работим добре с българските представители, които искат АЕЦ "Белене" да бъде построена, но решение в тази насока още не е взето, посочи Феран Тараделас.

Според него за Европейската комисия няма никакво значение, че в случая с АЕЦ "Белене" става дума за използване на руска технология, която "не е от първото поколение такава технология, както в Чернобил". За Европейската комисия единствено има значение да бъде преценена сигурността на централата в Белене. Взема се под внимание и сеизмологичната обстановка в района, добави той.

Феран Тараделас не се ангажира със срокове кога Европейската комисия може да излезе със становище за строителството на АЕЦ "Белене".