/ iStock/Getty Images
Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз защото, че не е свързала търговския си регистър със системата на ЕС за такива регистри, съобщи БНР.

Джок Полфрийман осъди България в Страсбург

Крайният срок за България да направи това е бил юни 2017 г. От Комисията подчертават, че така се затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, компаниите и специалистите от ЕС.

Освен това търговските регистри не могат да си сътрудничат при трансгранични сливания, в които участват български дружества или при процедури, свързани с трансгранични клонове на български дружества.

ЕП може да изпрати в България проверка за усвояването на европейските средства

От Правосъдното министерство отговориха, че през януари следващата година ще са първите задължителни интеграционни тестове за свързване на българския търговски регистър с европейските регистри.

От Министерство на правосъдието информират още, че новото ръководство на Агенцията по вписвания е изготвило детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера. А при успешно завършване на тези дейности, това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата, посочват от МП.
От ведомството припомнят, че още през юни 2017 година България трябваше да свърже Търговския регистър със системата на регистрите на държавите от ЕС, както изисква директивата относно дружественото право.

През юни служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприетите конкретни действия за преодоляване на натрупаното от 2017 г. насам закъснение.