/ thinkstock
Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, защото нашата страна не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Европейския съд от 5 април 2017 година.

Със съдебното решение тогава бе установено, че България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство за качеството на атмосферния въздух. В страната постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били предприети подходящи мерки за съкращаване на времето на превишаванията, се посочва в съобщението на комисията.

Искът може да доведе до налагането на глоби за времето от първото съдебно решение и за времето от второто решение до осигуряването на цялостно изпълнение на изискванията, уточнява ЕК. За да изпълни решението, от българската страна се очакваше да приеме и приложи мерки. Представените от нашата страна данни за 2015-2019 г. потвърждават, че установеното от съда постоянно неспазване продължава, се отбелязва в съобщението.

Повече от три години след решението България все още не е осигурила спазване на определените по европейските правила пределно допустими стойности във всички зони за следене на качеството на въздуха. Постигнатите досега резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала действително да прилага мерки по места, с които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности. България е съобщила, че повечето мерки се подготвят или предстои да влязат в сила през 2024 година.

В България се наблюдават някои от най-големите превишения в ЕС на годишните и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ10, с произтичащите от това опасности за здравето. Особено големи са превишенията при дневните пределно допустими стойности - те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно правилата, пояснява комисията.
БТА