Ефективни стачни действия инициират синдикатите
Ефективни стачни действия инициират синдикатите / netinfo

КНСБ и КТ „Подкрепа” ще внесат колективен иск в Съвета на Европа, относно ограниченото право на държавните служители на колективно трудово договаряне. Това заяви в Плевен лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.

Д-р Желязко Христов обяви още, че в най–скоро време очаква европейската институция да уважи колективния иск и правата на държавните служители ще бъдат регламентирани. Той съобщи и че, на 12 април от 13 ч започват ефективни стачни действия служителите на БДЖ от цялата страна, шофьорите на Софийски градски транспорт и работниците на „Топлофикация”.

Стачните действия ще се проведат пред Министерския съвет, очаква се в тях да се включат няколко хиляди души, допълни още лидерът на КНСБ.

Протестът е насочен срещу наредбата за регулация на работната заплата за предприятия с над 50% държавно и общинско участие. В момента около 240 хиляди души работят в тези сектори и са със замразени работни заплати.

Желязко Христов допълни и че зад исканията на КНСБ и КТ „Подкрепа” застават министрите Емилия Масларова, Румен Овчаров и Пламен Мутафчиев. Позитивно на инициативата са реагирали и Нихат Кабил и Джевдет Чакъров. Според председателя на синдикалната организация до края на април се очаква в протестните действия да се включат и миньорите и енергетиците.

Други новини от Плевен