Ефективната стачка в „Пирогов” се прекратява
Ефективната стачка в „Пирогов” се прекратява / netinfo

Протестиращите в „Пирогов” гласуваха вот на доверия на новия Борд на директорите и прекратиха стачката. Два месеца е срокът на доверие на новия борд за изпълнение на поетите ангажименти – увеличаване на работните заплати и разработване на наредба за скъпоструващото лечение. Ако това не стане, ефективна стачка ще има от 21 септември.

Представителите на Борда на директорите бяха посрещнати с ръкопляскания от протестиращите медици. Не стачка през септември, а обновен „Пирогов” до края на септември си пожела шефът му – заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев.

На среща с медиците от „Пирогов” по-късно стана ясно, че новият Борд на директорите вече е официално регистриран в СГС.

Председателят му д-р Матеев каза, че престои да се извърши ревизия и да се изготви анализ на финансовото управление на болницата досега.

Според него, увеличаването на заплатите ще се получи от преразпределението на вътрешния ресурс на болницата.

Матеев обясни, че досега за фонд работна заплата са използвани 38 % от бюджета на „Пирогов” и обеща, че той ще работи за увеличаването му до около 50 %. Матеев обяви, че съкращения в лечебното заведение няма да настъпят след преструктурирането на болницата и че ще има преосмисляне на работните места.