Едно от натровените с миша отрова сирачета - отново в болница
Едно от натровените с миша отрова сирачета - отново в болница / netinfo

Неспазване на условията за безопасност при дератизация са довели до натравянето на пет момчета от Дома за деца, лишени от родителска грижа “Мария Луиза” в Пловдив, установи спешната проверка на РИОКОЗ-Пловдив.

Преди два дни три деца на 9 години, едно на 7 г. и едно на 12 г., бяха откарани в болница за стомашни промивки, след като са яли отрова за мишки на гранули, поставена същия ден в сиропиталището от служител на общинската фирма “Дезинфекционна станция”. Едно от хлапетата отново е постъпило в Детска клиника вчера с повръщане, стомашни болки и температура. Според доц. Таньо Шмилев от клиниката най-вероятно се касае за вирусна инфекция, но все още се установява дали оплакванията на момчето са свързани и с приетата отрова “Мишемор”.

Отровата за мишки е била поставена, без да е обезопасена, под леглата на децата, което е недопустимо, заяви пред Дарик главният секретар на РИОКОЗ д-р Янка Барганова.

Проверката на санитарните инспектори е установила, че дератизацията в Дома е извършена от неправоспособен служител, който няма квалификация за такава дейност. Според Барганова възпитателите в сиропиталището нямат пряка вина за натравянето на петте деца. Съставени са актове на служителя и на управителката на “Дезинфекционна станция”.

Санкция е наложена и на директорката на Дом “Мария-Луиза” Дарина Кукева за частични пропуски в хранителния блок на сиропиталището. Нередностите са дребни и касаят температурния контрол при съхранението на храните, но общата хигиена в Дома е добра, каза д-р Барганова. Предстои и нова проверка на РИОКОЗ за изпълнението на направените предписания.

Други новини от Пловдив