Една трета от всеки лев държавата ще харчи за социалнo подпомагане
Една трета от всеки лев държавата ще харчи за социалнo подпомагане / netinfo

Доходите и пенсиите ще бъдат повишени през 2007 година със сравнително по-голям темп отколкото през последните години. Една трета от всеки лев държавата ще харчи за социално подпомагане и грижи. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски, след като Народната събрание започна обсъждането на първо четене на проектобюджета за следващата година.

550 лева ще е средната работна заплата в бюджетния сектор през второто половина на 2007 г. В Бюджет’ 2007 е планирано бюджетните заплати да се увеличат с 10 процента от 1 юли. От същата дата ще се повишат и пенсиите с 8,5 процента.

Скалата за облагане доходите на физическите лица ще запази броя на етажите и ставките, но необлагаемият минимум ще се повиши от 180 на 200 лева. От това у хората ще останат 120 милиона лева повече, каза финансовият министър Пламен Орешарски.

Данъчната политика ще продължи да стимулира инвестиционния процес и икономическия растеж с намаляването на данък Печалба от 15 на 10 процента. България е страната с най-ниско равнище на корпоративния данък в Европейския съюз. Това ще остави у бизнеса около 290 милиона лева. Очаква се публичните инвестиции да нараснат с 23 процента спрямо настоящата година. Предвидено е повишаване на акцизните ставки за горивата и въвеждане на акциз за електроенергията, кокса и въглищата, когато се използват за промишлеността и административни нужди.

За първи път от началото на прехода в бюджета е планиран и излишък от 385 600 000 лева, като в тази сума е включена и вноската на страната ни за членството в Европейския съюз. Според министър Пламен Орешарски след приемането на Бюджет ’ 2007 и в хода на изпълнението му България ще направи поредни стъпки към постигане на устойчиво социално-икономическо развитие.