Една секция в чужбина поема до 500 избиратели
Една секция в чужбина поема до 500 избиратели / снимка: БГНЕС, архив

ЦИК няма да приема заявления за гласуване в чужбина по електронна поща. Това предвиждат правилата за разкриване на секции зад граница за евроизборите на 25 май, приети от комисията.

Българите в чужбина ще могат да подават заявления, че ще упражнят правото си на глас извън страната, до 29 април, пише „24 часа”. Те ще трябва да подадат заявленията си или по пощата до посолството в съответната страна, или с електронен формуляр на страницата на ЦИК. Сканирано и пратено по имейл заявление е невалидно, изрично посочиха от комисията.

20 заявления ще са нужни за разкриване на секция в градовете, в които има българско посолство или консулство. 40 заявления пък ще са нужни за градовете без дипломатическо представителство.

Ще се разкриват секции и по предложение на посланиците или на българската общност от даден град, дори и да няма събрани 40 заявления. Не е нужно общността, която иска секция, да е регистрирана като организация, просто трябва да се организират хората и да напишат писмо до посолството, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Избирателните секции в чужбина ще обслужват по 500 избиратели, предвиждат правилата на комисията. На парламентарните избори нова секция се разкриваше, ако заявленията са над 1000.

До 4 май хората с увреждания трябва да поискат от общината подвижна урна да ги посети у дома. До 10 май пък ще се приемат заявления за гласуване по настоящ адрес. Една секция в чужбина поема до 500 избиратели.