МЗХ сграда
МЗХ сграда / БГНЕС
Една от най-красивите сгради в София навърши 90 години
95215
Една от най-красивите сгради в София навърши 90 години
  • Една от най-красивите сгради в София навърши 90 години
Една от най-красивите сгради на София отвори врати за посетители. Сградата на Министерството на земеделието, храните и горите е сред емблематичните за столицата и днес е отворена за гости. Събитието се организира по повод 90-годишнината от построяването на сградата.

Сградата на министерството на земеделието е паметник на културата, а запазването и познаването на културно-историческо наследство е един от приоритетите на ЕС през 2018 година.

МЗХ сграда
БГНЕС

Сградата е построена преди 90 години, а от 7 десетилетия е Министерство на земеделието, отбеляза по повод своеобразния юбилей министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Тя е паметник на културата. Двете кули на сградата са символ на държавността, а часовникът - на това, че всички трябва да бъдем в крак с времето, че институцията трябва да работи за земеделците и да бъде стожер на държавността, смята министърът.

МЗХ сграда
БГНЕС

МЗХ сграда
БГНЕС

Иван Кънчев от сдружение „Българска история“ разказа любопитни факти от преди десетилетия, свързани и с емблематичната сграда. Той напомни, че в сградата се е творила история.  "Освен една от най-красивите сгради, тя е и една от онези, в които кипи общественият и политически живот на страната", допълни Кънчев.

МЗХ сграда
БГНЕС

Гостите имаха възможност да разгледат една от най-красивите сгради на София, както и интересни експонати от Националния земеделски музей. Пред министерството беше разположен традиционният фермерски пазар, който се провежда всяка сряда.