Една година ДАНСwithme - „365 дни протест, 365 дни огради”
Една година ДАНСwithme - „365 дни протест, 365 дни огради” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Хиляди протестиращи излязоха пред сградата на Министерски съвет в столицата, за да отбележат една година от началото на протестите срещу кабинета "Орешарски".

Демонстрантите се събраха в центъра на столицата около 18.00 часа, като блокираха движението в района.

С голям плакат "365 дни протест, 365 дни огради" протестното шествие се отправи към Народното събрание, където отново спря и хората започнаха да скандират "Оставка". Протестиращи замеряха с домати и пиратки сградата на парламента. Те бяха помолени учтиво от органите на реда да престанат. Не се стигна до арести.

Сред плакатите се забелязаха и такива с надписи като: "Орешарски, ако обичаш своя народ, подай си оставката! Ако народът те обича, пак ще те избере!" Част от протестиращите пееха "Кой поръча Пеевски?".

Около 20.00 часа протестиращи блокираха Орлов мост за кратко. Движението бе спряно и по бул. "Цар Освободител". Около 21.00 часа демонстрантите започнаха да се разотиват.

Протестиращите призоваха хората да се съберат пред президентството във вторник,
на заседанието на КСНС.

Протестът мина спокойно, без инциденти, под засилено полицейско присъствие.

Една година ДАНСwithme  365 дни протест 365 дни огради
netinfo

На 14 юни 2013 година по предложение на премиера Пламен Орешарски парламентът избра без дебати и за по-малко от 15 минути депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Още същата вечер пред Министерски съвет се събраха над 10 хиляди души, като многолюдните протести продължиха месеци в центъра на столица, като основно искане на протестиращите бе "Оставка" на кабинета „Орешарски".

Година по-късно исканията на хората остават същите. Протестиращите граждани настояват за оставка на правителството, разпускане на парламента и насрочване на извънредни избори.

Една година ДАНСwithme  365 дни протест 365 дни огради
netinfo