Един от „Килърите” стрелял по Джованито през 2005-а
Един от „Килърите” стрелял по Джованито през 2005-а / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Георги Петков-Дачи, един от задържаните при полицейската операция „Килърите", призори е бил доведен в Първо РПУ във Варна, съобщи пред Дарик окръжният прокурор Владимир Чавдаров. Той обясни, че разследват Дачи заради опит за убийство през 2005 г., но отказа повече подробности. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обаче съобщи пред Агенция „Фокус", че в случая във Варна става въпрос за стрелбата срещу представител на криминалния контингент, т.нар. Джованито. Името му се свързва с автокражби в Испания.

Името на Ивайло Паунов-Джованито се свързва с множество автокражби в Испания.

Според справка на Варненска окръжна прокуратура Паунов е осъждан през 2003 г. в Испания. На следващата година по негово искане Варненският районен съд смени фамилията от Иванов на Паунов. За това, че няколко пъти е сменял имената си, е известен и като Джованито-Стоте имена. В края на 2004 г. той се завърна във Варна.

В началото на 2005 г. килър го простреля в собственото му заведение „Сохо" в центъра на града. Заедно с него бе ранена и бившата манекенка - Мис Варна за 2003 г. Михаела Мирчева. След като бе изписан от болница, той изчезна. Близки до неговите среди тогава твърдяха, че се е върнал в Испания. Запознати припомнят, че Джованито оцеля и в бомбен атентат, когато взрив избухна под „Мерцедес"-а му, паркиран в подземния паркинг на хотел „Черно море".

През декември миналата година във Варна бяха простреляни жената и синът на Джованито.

„Продължават дейностите по капитализиране на информацията, с която Министерство на вътрешните работи разполага за цялостната дейност и организация на работата на престъпната група на „Килърите", съобщи още Цветанов.

Георги Петков-Дачи беше един от задържаните при полицейската операция „Килърите" за убийството на Юри Галев и впоследствие на 3 август бе освободен от Софийски апелативен съд, заедно с още трима от групата. На 9 август Дачи бе задържан в ОД на МВР-Плевен по обвинение за стрелбата срещу Камен Балбузанов-Куката. Впоследствие съдът в Плевен наложи мярка постоянен арест за Петков.

Днес предстои да бъде повдигнато обвинение срещу Дачи за стрелбата срещу Ивайло Паунов-Джованито в заведение "Сохо".