/ iStock
Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо докато материалите са се намирали във Върховния касационен съд.

Това става ясно от отговор на ВКС до Антикорупционния фонд (АКФ) за съдбата на материалите срещу тогавашния заместник на главния прокурор Борислав Сарафов.

Казусът около Пепи Еврото и замесените с него се заплита все повече (ВИДЕО)

Миналата седмица АКФ изпрати запитване до ВКС за съдбата на веществените доказателства и класифицирани материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура (СРП) заради констатацията, че обосновават необходимостта от започване на разследване срещу Сарафов.

„Администрирането на веществените доказателства и секретни материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса за криминално влияние в правосъдието“, коментира Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд.

Хронологията

През юни 2023 г. СРП изпраща на ВКС материали от досъдебното производство на ГДБОП по преписка, образувана за разследване на престъпна деятелност на Петьо Петров – Еврото, в рамките на което се събират доказателства, касаещи и Борислав Сарафов. Във ВКС е образувана съответна преписка от компетентността на специалния прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници.

През юли 2023 г. съдия Даниела Талева от Софийски градски съд е определена за прокурор по разследването на главния прокурор и неговите заместници, но е назначена от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет едва през октомври 2023 г. Така прокурор Талева встъпва в длъжност едва пет месеца след избора си, посочват от АКФ.

Назначиха съдия Даниела Талева за разследващ главния прокурор

През това време наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура Йордан Петров изисква всички материали по делото срещу Петьо Петров от ВКС с мотива, че липсата им пречи за изясняване на обективната истина по ръководеното от него разследване.

С разпореждане на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова веществените доказателства и секретните материали са изпратени на СГП с мотива, че към момента липсва назначен специален прокурор, а материалите не съдържат доказателства, касаещи само Борислав Сарафов.

От отговора на ВКС още става ясно, че един от защитените анонимни свидетели по наказателното производство е получил заплашително писмо, след като материалите са получени от Върховния касационен съд. Според свидетеля, това показва, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване.

Запитването на свидетеля задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, е бил прокурор Йордан Петров от СГП.

Сарафов разпореди проверка на 25 преписки и разследвания, свързани с убития Мартин Божанов

„Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е единствено от компетентността на специалния прокурор. В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата“, коментира Андрей Янкулов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня