Един човек е затрупан от лавините в Банско, има съмнения за още трима
Един човек е затрупан от лавините в Банско, има съмнения за още трима / www.sxc.hu

Едно момче е затрупано от падналите две лавини в местността "Бъндеришка поляна", в Банско, има съмнения за още трима души, останали в снежен капан, съобщи за Дарик радио Петър Чолев, ръководител на спасителната акция. На мястото на инцидента са мобилизирани повече от 25 души от Планинската спасителна служба в Банско, в акцията участват и четири спасителни кучета, уточни Чолев. Снежната маса е паднала малко преди 11,00 часа тази сутрин.

Затрупаният е на 28 години и е от София, съобщи за Дарик радио говорителят на полицията в Благоевград Гергана Моралиева.

Теренът се ползва предимно от сноубордисти, ски пистите на Банско не са засегнати, подчерта в интервю за Дарик радио кметът на курортния град Александър Краваров.

„По един от улеите на масива на връх Тодорка в Пирин е паднала снежна лавина, предизвикана вероятно от двама скиори - момче и момиче, които от горна станция на седалковата линия “Шлема” в ски зона “Шилигарника”, са напуснали очертаните и маркирани ски писти и са навлезли в опасния високопланински улей. Момичето е усетило движението на снега и е успяло да  остане встрани от снежните маси, но не е видяло повече младежа. Предполага се, че той е завлечен от лавината”, се казва в прессъобщение на Планинската спасителна служба към БЧК. Оттам напомнят на скиорите и сноубордистите да карат само в обозначените, маркирани и обезопасени ски писти във високопланинските ски центрове.