EchoNavigator - технология за образна диагностика в реално време
EchoNavigator - технология за образна диагностика в реално време / www.sxc.hu

Royal Philips Electronics обяви, че компанията е получила разрешително - 510 (к) clearance от Американската агенция за храните и лекарствата за въвеждането на иновативното приложение за образна диагностика в реално време EchoNavigator. Тази първа по рода си в света технология помага на интервенционалните кардиолози и кардиохирурзи при извършването на минимално инвазивни структурни корекции при заболявания на сърцето, предоставяйки интелигентно интегрирани образи от рентгенови и 3D ултразвукови изображения. След сертифицирането на EchoNavigator в Европа, компанията ще може да представи технологията и глобално. Първите EchoNavigator системи вече работят в Европа и САЩ.

Иновативното приложение е разработено в отговор на ясно изразената тенденция за едновременно прилагане на рентгеново и 3D ултразвуково изображение при кардио-диагностика (известно още като ехокардиография) по време на структурни реконструкции на сърцето - област в инвазивната кардиология, която бележи годишен ръст от около 40%. При такива процедури ултразвукът осигурява важна информация за анатомията на меките тъкани на сърцето, а рентгеновата диагностика е особено полезна при визуализиране на катетрите и сърдечните импланти.

Компанията е разработила EchoNavigator в сътрудничество с партньорски болници в Европа и САЩ. "Установихме, че в идеалния случай са необходими два уреда за образна диагностика в реално време, които да направляват сърдечна катетеризация, както и мултидисциплинарен екип, който да извърши манипулацията", обясни проф. д-р Роберто Корти, специалист по интервенционална кардиология към Университетската болница в Цюрих, Швейцария. "Това води до увеличаване на сложността на подобни процедури. Разработването на по-усъвършенствана технология за образна диагностика като EchoNavigator определено ще помогне за по-доброто разбиране на сложната структура на сърцето и възможностите за корекции".