E.ON ще обезщети пострадалите от Царев брод
E.ON ще обезщети пострадалите от Царев брод / netinfo

Всички потребители, претърпели щети от подадения високоволтов ток в шуменското село Царев брод на 25 ноември, ще бъдат обезщетени.

Все още не са ясни причините, които са причинили токовия удар. Това заяви вицепрезидентът на германската компания E.ON Маркус Кауне.

Германската компания е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица.

По предварителна информация на дружеството, една от защитите срещу прекомерно напрежение е отказала да функционира и това е възможна причина за подаването на високоволтов ток.

Маркус Кауне заяви, че не приема за точни констатациите на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, според които едва една трета от инвестиционната програма и под една трета от ремонтите за годината са изпълнени от компанията.

Планираните инвестиции за 2006 г. и 2007 г. са 100 млн. лева. За първата половина на тази година инвестираните средства са 25 млн. лева, каза Кауне.

В коментар на поисканото от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров повишение на финансовите санкции в Закона за енергетиката до 5 млн. лева, при сега действаща максимална санкция от 20 хиляди лева, вицепрезидентът на E. ON каза, че и сега предвидените санкции в закона са достатъчни.

Румен Овчаров има правото да прави подобни предложения, това е политическо предложение, дали ще бъде прието още не е ясно, коментира Кауне. Ние ще изпълним ангажиментите си по лиценза, така отговори на въпроса за предложената глоба за неизпълнение на лицензионни ангажименти изпълнителният директор на EVN Щефан Шишковиц.