Джипитата спират работа
Джипитата спират работа / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Джипитата спират работа, ако не отговорят на исканията им
26691
Джипитата спират работа, ако не отговорят на исканията им
  • Джипитата спират работа, ако не отговорят на исканията им

Общопрактикуващите лекари в градовете Кюстендил, София и Пловдив ще спрат работа следващата седмица в знак на протест. Причината е, че Националната здравноосигурителна каса не им е изплатила потребителските такси за лица над 60 и 63 години. От Сдружението на общопрактикуващите лекари съобщиха, че не са получили парите от таксите за последното тримесечие на 2009 г. Въпреки че рано през деня представители на лекарския и зъболекарския съюз са били поканени на среща с премиера, от съсловните организации не се отказват от подготовката на протестни действия.

Повече от час и половина е продължила срещата тази сутрин между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, Божидар Нанев - министър на здравеопазването и председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. На нея лекарите са получили обещание до края на следващата седмица да им бъдат изплатени всички дължими суми, които са около 85 млн. лева. Въпреки това съсловната организация няма да отмени приготовленията си за протести.

Премиерът Бойко Борисов е обещал на срещата до три седмици 350 млн. лева да бъдат прехвърлени към НЗОК, обясни председателят на БЛС. По думите на д-р Райчинов обаче лекарите ще заведат дела за изплащане на лихвите върху забавените средства, които касата им дължи. Премиерът е обещал още всяка седмица да се среща с лекарите, за да се обсъждат проблемите в сектора. От съсловната организация обясниха, че ако всички обещания бъдат изпълнени, няма да има срещу какво да протестират.

Не се променя и планираният за 7 април национален протест, обясни д-р Цветан Райчинов: „За втори път няма да се получи лекарският съюз да отмени предприети свои действия, докато не видим реални факти, докато това, което е казано не бъде факт, няма нищо да отменяме!"