Джипитата ще могат да отказват домашно посещение
Джипитата ще могат да отказват домашно посещение / netinfo

Общопрактикуващите лекари ще могат да отказват на пациентите си домашно посещение. Това предвижда промяна в наредба на Министерство на здравеопазването. Личните лекари ще преценяват по телефон дали пациентът им има нужда от преглед и ще носят отговорност, ако са сбъркали. Това обясни за Дарик радио председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари Любомир Киров.

След среща на представители на Министерство на здравеопазването и общопрактикуващите лекари е взето решение за промяна в наредба, регламентираща задълженията на личните лекари. В нея е записано, че домашните посещения ще се извършват само в обявените в графика часове. До този момент лекарите бяха длъжни да осигуряват целия пакет от медицински услуги 24 часа в денонощието. Според доктор Киров сега отговорността за отказ на медицинска помощ ще бъде на лекаря. „Лекарят решава и определя какво е необходимо за пациента. Сега е посочено, че има постоянно достъп до консултация по телефон, амбулаторен или домашен преглед по преценка на лекар. Ако не може да отговори той, ще го направи негов колега”, обясни Любомир Киров.

Д-р Киров съобщи, че от началото на следващата година ще стартира проект, според който пациентите ще звънят на call център и там ще казват оплакванията си. Целта е в този център да работят специалисти, които да реагират адекватно на всеки един пациент.