Джипитата да ползват привилегии при приватизация на ДКЦ-та
Джипитата да ползват привилегии при приватизация на ДКЦ-та / cнимкa: Sofia Photo Agency

Медицинските специалисти и джипитата в лечебните заведения от доболничната помощ да се ползват с преференции при приватизацията им. Това предложение лансира депутатът от Коалиция за България д-р Руденко Йорданов въпреки политическото решение на управляващата коалиция да няма такива облекчения. Това стана ясно по време на дебатите по промените в закона за приватизацията и следприватизационния на второ четене. Ива Капкова информира

Д-р Руденко Йорданов изрази своя позиция срещу решението на лявата група, но получи подкрепа в пленарната зала и от шефа на здравната комисия д-р Борислав Китов. Според Йорданов специалистите от ДКЦ-та и селските здравни служби вече няколко години се грижат за предоставената им база и я оборудват с апаратура, и затова трябва да получат предимство при закупуването й. „Защо не приложим подхода на наематели на сграда. Когато те са дългогодишни наематели, собственика най-напред да предложи на наемателя да купи сградата. Либералният режим на приватизация ще ни доведе до абсурда хората, които вече са си дали парите, сега втори път да купят същото, което вече са си закупили”, каза Йорданов.

Левият медик срещна отпора на шефа на икономическата комисия Йордан Цонев от ДПС. „Решението за метода на приватизация е политическо решение със съответната политическа отговорност на партиите в коалициатя – да няма преференции”, отбеляза той.

Цонев напомни още, че националната здравна карта не е готова и ако тя има някакво отношение към темата, то е отразено в това, че в забранителния списък за приватизация попадат 66 лечебни заведения, които са гръбнакът на здравната система у нас. По-късно обаче Цонев се съгласи с Руденко Йорданов в закона да се уточни, че приватизираното лечебно заведение е длъжно да извършва поне три от медицинските дейности по закона за лечебните заведения, за да не може да запази единствено една от тях и да имитира здравни услуги.