Джебчии от Румъния шетат във Варна
Джебчии от Румъния шетат във Варна / netinfo

Петима румънски граждани на възраст от 37 до 45 години са задържани за джебчийски кражби, извършени във Варна през последните 2 месеца. Установено е, че румънците са автори на престъпления, извършвани главно в централната градска част и в комплексите, на оживени места като спирките на градския транспорт, тържищата и в големите търговски обекти.

От началото на годината 14 чуждестранните гастрольори са били установени да извършват този вид престъпления в морската столица. Част от тях са експулсирани от страната. Срещу един е заведено дознание и за извършено блудство.

Според статистика на Областна дирекция “Полиция”-Варна от началото на годината регистрираните джебчийски кражби са намалели с 20% в сравнение със същия период на миналата година. 70% от разкритите кражби, извършени от български граждани, са дело на жени от цялата страна.

Разкрити са били 21 престъпления от този вид. Образувани са 3 бързи полицейски производства и едно следствено дело, а 7 преписки са изпратени на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, уличени в извършването на джебчийски кражби. Проведени са 48 специализирани полицейски операции. При тях са установени 48 лица от криминалния контингент, извършващи този вид престъпления.